Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Σύνθεση κειμένου και ποιήματος πάνω στον πίνακα του Rene  Magritte << Λαϊκή γιορτή>>

                                          ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ- ΛΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Ήταν μια ανοιξιάτικη, ηλιόλουστη μέρα. Όλο το χωριό ανέβηκε ψηλά σ' ένα  μεγάλο και καταπράσινο λιβάδι.Ο κόσμος άρχισε να μαζεύει πανέμορφα αγριολούλουδα από τους γύρω αγρούς και να φτιάχνει ωραία, πολύχρωμα στεφάνια.
Μετά κάθισαν όλοι στο λιβάδι, έστρωσαν τα χρωματιστά τους τραπεζομάντιλα και έβγαλαν τα νόστιμα φαγητά που είχαν ετοιμάσει από το σπίτι. Ο ένας κερνούσε τον άλλο γλυκό κρασί και σε λίγο έφτασαν οι λαϊκοί μουσικοί με τα όργανά τους.
Τα ωραία παραδοσιακά τραγούδια συνόδευαν οι γλυκιές μελωδίες από το κλαρίνο, την κιθάρα, το βιολί, το σαντούρι και το ταμπούρλο. Το κέφι άναψε αμέσως και άρχισε ο χορός.
Ο ήχοςαπό τα μουσικά όργανα ανέβαινε ψηλά στον ουρανό λες και όλος ο κόσμος ήθελε να ευχαριστήσει το Θεό γι' αυτή τη μεγάλη γιορτή και χαρά των ανθρώπων κάτω στη γη. Τότε ένα σμήνος από λευκά περιστέρια πέρασε πάνω απ' το λιβάδι και το φτερούγισμά τους αναμείχτηκε με τις χαρούμενες μελωδίες των μουσικών οργάνων.
Αντικρίζοντας αυτό το ωραίο θέαμα με τα τραγούδια, τους χορούς, τα μουσικά όργανα και τα κατάλευκα περιστέρια, σύμβολα της ειρήνης, νόμιζε κανείς ότι μια λαϊκή γιορτή θα ήταν όλος ο κόσμος αν στη γη επικρατούσε παντοτινή ειρήνη.
Η μουσική μαλακώνει τις σκληρές καρδιές των ανθρώπων, γαληνεύει και ειρηνεύει ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί η μουσική είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν και μιλούν όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν ανήκουν. Η μουσική είναι η μοναδική γλώσσα της ειρήνης.
                                                                                                          Γκούλτα Ελευθερία


                                    Η ΛΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Κάποτε, κάπου σε μια γιορτή
πάνω σε ξύλινη σκηνή,
μια φιγούρα μουσική
στέκει εκεί ακίνητη.

Ξάφνου με νότες τραγουδεί
μια μελωδία τρυφερή.
Ο κόσμος τον χειροκροτεί
και το πουλί επευφημεί.

Τι δύναμη έχει η μουσική!
Σ' αγκάλιασμα όλους τους καλεί
φύση και ανθρώπους πάντα μαζί
σε μια ειρηνική ζωή!
            Δεληγιάννης Μάρκος


Δεν υπάρχουν σχόλια: