Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΛΑΣΗ-ΔΙΑΧΥΣΗ ΦΩΤΟΣ



Ανάκλαση του φωτός

Η ανάκλαση του φωτός είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο το φως συναντά μια επιφάνεια, η οποία δεν μπορεί να το απορροφήσει και "το επιστρέφει πίσω". Τέτοιες επιφάνειες είναι οι καθρέφτες ή τα καλογυαλισμένα μεταλλικά αντικείμενα. Η ακτίνα φωτός πριν συναντήσει την επιφάνεια λέγεται προσπίτουσα, ενώ μετά την ανάκλασή της ανακλώμενη.Η γωνία πρόσπτωσης των φωτεινών ακτίνων είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης όπως φαίνεται στο σχήμα.


Παίξε με την ανάκλαση κάνοντας κλικ στην εικόνα. Τοποθέτησε τον καθρέφτη με τη σωστή κλίση στη δέσμη φωτός έτσι ώστε να φωτίσεις την τέντα. Αν τα καταφέρεις, συνέχισε φωτίζοντας κι άλλα αντικείμενα.
Αν η επιφάνεια επάνω στην οποία πέφτουν οι ακτίνες είναι τραχιά και ανώμαλη, τότε οι ακτίνες ανακλώνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και διασκορπίζονται. Έχουμε δηλαδή διάχυση του φωτός.
Η παρακάτω προσομοίωση είναι χρήσιμη για τη μελέτη ενός άλλου φαινομένου, της διάθλασης του φωτός. Εσύ όμως μπορείς να μελετήσεις μ'αυτήν την ανάκλαση που εμφανίζεται ταυτόχρονα. Μετακίνησε το φακό και παρακολούθησε πώς αλλάζουν οι γωνίες πρόσπτωσης και ανάκλασης. Πάρε και το μοιρογνωμόνιο για να μετρήσεις τις γωνίες 
Διάθλαση του φωτός
Κλικ για εκτέλεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: